Projects

Le Grand Chasseur New Grape Packhouse
Robertson, Western Cape

Le Grand Chasseur New Grape Packhouse


The project is a new Table Grape Packing and Cooling Facility that will be able to receive, grade, pack and cool to -0.5°C 100 tons of export table grapes per 9 hour shift.  Around 500 people will work in the facility and will use the latest imported productivity and tracking technology. 

Construction started in March 2019 and will be completed by the end of November 2019. 

Production will start in January 2020.

BSG Warehouse Development
Centurion, Gauteng

BSG Warehouse Development


The BSG Warehouse, with an area of 20 000m², is located in Centurion, Gauteng.

It is equipped with 1115 light fittings of which 248 are LED highbay fittings.

Whale Coast Village Mall
Hermanus, Western Cape

Whale Coast Village Mall


Airconditioning (HVAC)

Centrepoint Redevelopment
Milnerton, Western Cape

Centrepoint Redevelopment


The project involved the redevelopment of the existing Centre Point site situated along Koeberg Road with the demolition of the existing shopping centre to make way for a modern retail centre. 

The centre includes three levels of secure, covered basement parking with internal access to the mall, plus two floors of retail outlets such as Pick ‘n Pay, Clicks, a food hall, full banking lobby, clothing shops, and a range of restaurants overlooking Table Bay. The centre consists of 10 000m² of retail.  The mall has also been designed to include the development of an apartment block consisting of 60 apartments that will boast enviable panoramic views of Table Bay and Table Mountain. Residents would have access to all retail space below.

BVi carried out the full Heating, ventilation, and air conditioning (HVAC) design for the development.

Woolworths Table Bay Mall
Cape Town

Woolworths Table Bay Mall


Table Bay Mall is new shopping centre of 65 000m² expected to be completed in October 2017.  Table Bay Mall is the 2nd largest after Mall of Africa.  Underfloor heating is the most comfortable form of heating. It is unobtrusive, economical, safe, hygienic and virtually maintenance-free. It offers the best long-term method of heating a building because it uses low-temperature water.

Woolworths has embarked on installing water based underfloor heating in all its new stores in the food trading area.  The under floor heating for Woolworths Table Bay Mall is designed to keep the Food Trading Area room temperature at 20 °C  and floor temperature at 24°C

BVi have designed the system to maintain 20°C room temperature in the food trading area.

Walter Sisulu University
Mthatha, Eastern Cape

Walter Sisulu University


The project comprised academic and student accommodation facilities for clinical departments, consisting of 20 tutorial rooms for 10 student groups, 10 lecture rooms for 50 student groups, 2 lecture rooms for 200 students, library and information services, research laboratory, student common room, cafeteria, ablution facilities, maintenance block, staff offices for 20 departments, and student accommodation for 600 students.

St Elizabeth Hospital Resources Centre, Lusikisiki
Eastern Cape

St Elizabeth Hospital Resources Centre, Lusikisiki


Camdekon Engineering (incorporated with BVi) was involved with the design and bulk earthworks and structural elements, which included reinforced concrete retaining walls and structural steel elements. The civil engineering services included roads, water supply infrastructure and sewers. The hospital resources centre building will be used for training and lecturing, and will be linked to the tertiary educational facility in Mthatha

Century City Urban Square
Cape Town

Century City Urban Square


The mixed use Century City Square development, which was developed by the Rabie Property Group at a cost of R1billion, has been awarded a 4-Star Green Star – Custom Mixed Use Design rating by the Green Building Council of South Africa.

This is the first development in the Western Cape to be awarded this Custom Mixed Use tool and only the second in the country.

Century City Square consists of a Conference Centre with a total capacity of 1900 over 20 venues, a 125 room hotel, 15 000 square metres of offices, 51 apartments, showrooms and restaurants all set around a public open square. The entire development is set over a super basement and this, together with a structured parking garage, provides under cover parking for 1330 cars.

Appointed for the HVAC design of the Conference Centre, offices and parking basements.

iThemba Labs
Cape Town

iThemba Labs


Replacement of 4 x 1.2 mw chiller

Mediclinic Upington
Upington Northern Cape

Mediclinic Upington


New theatre for Mediclinic Upington. Forms part of an upgrade at the Hospital, worth R54m.

Bloem 1-Stop North and South Revamp
Bloemfontein, Free State

Bloem 1-Stop North and South Revamp


Complete knockdown and rebuilding of facilities to new Engen standards including modifications to the fuel installations, parking areas and water reticulation networks.

Civil Services for Sunningdale Phase 2
Western Cape

Civil Services for Sunningdale Phase 2


Civil services for Sunningdale Phase 2

Kings Beach Node
Port Elizabeth, Eastern Cape

Kings Beach Node


Environmental rehabilitation and redevelopment of the Kings Beach Node

St Malo Residential Flats plus Basement Parking
Sea Point, Cape Town

St Malo Residential Flats plus Basement Parking


The project consisted of seven storeys of residential flats and underground basement parking in Kloof Road, Sea Point.

Durham Square Residential Development
Salt River, Cape Town

Durham Square Residential Development


The project consisted of 7 residential floors, 3 parking floors and a basement for commercial use. The soil conditions on site were unstable due to heaving and collapsible red clay, which meant that the foundations had to be piled. The building was designed to have flexible joints between columns and balustrade beams to allow for possible soil settling or heaving. The residential floors have 16m wide balconies cantilevering 3m. These large curved balconies largely contributed to the aesthetic appeal of the building and could therefore not be supported at the lower level. A unique tie system was introduced in the partition walls using a tension/compression system between the slabs all the way to the roof to support the cantilever balconies.